Publicația CORRIERE DEL TICINO – Ediție specială (partea I-a)

Ambasadorul Elveției la București: această țară nu este întotdeauna avantajată de reputația pe care o are.

La douăzeci și șase de ani de la căderea celui mai însângerat regim comunist din Europa, România zilelor de astăzi este o țară care aparține UE din toate punctele de vedere și care implementează reforme profunde în vederea modernizării și relansării propriului său rol. Trimisul special al publicației „Corriere del Ticino” s-a deplasat la București pentru a lua pulsul profundelor schimbări care au loc. Pe parcursul a cinci episoade (astăzi îl vom publica pe primul), vom prezenta câteva teme de strictă actualitate, fără să excludem legătura pe care acestea o au cu Elveția.

BUCUREȘTI – „România este o țară mult superioară reputației pe care aceasta o are în strainatate, reputație despre care există prejudecăți incredibile pe care chiar și românii le consideră frecvent, autentice.”

Acest lucru a fost afirmat de către ambasadorul elvețian la București, Jean-Hubert Lebet, care își desfășoară activitatea în capitala României, de patru ani și jumătate. Acești ani constituie o perioadă suficientă pentru ca acesta să-și fi putut face o idee despre ceea ce fierbe în oala acestei națiuni care are deja douazeci și șase de ani de când s-a eliberat de cea mai însângerată dictatură care a existat în Europa. Cu o creștere economică de 3,5% (date oficiale din 2015, în timp ce pentru 2016 se prevede o creștere de 4,1%) si cu statutul de țara aparținând pe deplin UE din ianuarie 2007, Romania de astăzi constituie chiar și pentru Elveția „o platformă optimă de dezvoltare a noilor oportunități de muncă și investiții, în mai multe sectoare economice”.

Sediul diplomatic elvețian, care se află pe strada Grigore Alexandrescu, din 1994 și până în ziua de astăzi (cu exceptia unui an între 2008 și 2009), a lucrat în mod avantajos cu o multitudine de parteneri locali.

Dar cum poate fi justificată investiția de 181 de milioane de franci din partea Confederației ca și contribuție pentru ajutarea dezvoltării unui stat comunitar? Confederația, amintește Lebet, a ținut să furnizeze această sumă pentru a putea avea acces la piața europeană, în virtutea acordurilor bilaterale. Același criteriu se aplică și pentru Bulgaria (care beneficiaza de 76 de milioane). Acestea sunt cele doua țări cu care în anul 2009 s-a convenit extinderea etapei de liberă circulație a persoanelor.

Sarcina operațională de gestionare a fondurilor puse la dispoziție prin programul de cooperare elvețiano-român, este incredințată domnului Thomas Stauffer, care se află la București de șase ani si care este responsabilul biroului cu același nume. Domeniile de intervenție sunt cele mai variate, explică acesta din urmă, iar acestea se referă în mod special la mediul, sănătatea, educația, locuințele și asistența integrării romilor. Se operează cu proiecte concrete care, înainte de a fi realizate, sunt evaluate cu atenție, în colaborare cu autoritățile locale.„Nu mai este vorba despre finanțări masive ci despre intervenții specifice care servesc la dezvoltarea și prosperitatea teritoriului”. Cum se desfășoară colaborarea cu autoritățile locale? „La nivel local sau regional nu au fost întâmpinate niciun fel de probleme. La nivel național, lucrurile sunt putin mai complexe dar nici aici nu au fost semnalate probleme semnificative”. „Colaborarea este optimă – remarcă Lebet – și datorită faptului că elvețienii sunt întotdeauna primiți in mod pozitiv, ca fiind reprezentanții unei națiuni în care credibilitatea și calitatea reprezintă mărci recunoscute.”

Dar mai presus decat orice, partida prezenței elvețiene în România, se joacă la nivel de afaceri. „În ultimii ani au putut fi cunoscute mai multe povești ale unor firme antreprenoriale de succes care își desfășoară activitatea pe aceste meleaguri”, explică ambasadorul (există numeroase firme elvețiene din diverse ramuri economice care pot fi găsite și pe site-ul camerei de comerț elvețiano – română www.ccer.ro).

De exemplu, în urmă cu câțiva ani, doi frați din Toggenburg, foști ucenici în măcelăriile a două cunoscute lanțuri alimentare din țara lor, s-au stabilit în România și au creat o societate care a avut un impact semnificativ. Principalul obstacol pare a fi birocrația, dar cu ajutorul colaborării cu autoritățile locale, aceasta „nu este o problemă de nerezolvat”, spune Stauffer. Pe scurt, câștigul merită osteneala. „România – conchide Lebet – este o țară foarte frumoasă și foarte sigură. Din punct de vedere turistic, localitățile și vinurile sunt fantastice iar economia merge bine. Companiile elvețiene au nevoie de personal calificat. Se fac progrese an de an. Este o țară cu oportunități semnificative. “

Sursa foto:  CDT