Publicatia Corriere del Ticino – editie speciala (partea a II-a) Presedintele Iohannis:  avem Departamentul Diasporei – Primul ministru Ciolos: in valoare de miliarde

La 26 ani de la caderea celui mai insangerat regim comunist din Europa, Romania e astazi o tara parte din Uniunea Europeana care adopta si implementeaza reforme mari, profunde, pentru modernizarea si relansarea propriului rol. Trimisul publicatiei Corriere del Ticino s-a deplasat la Bucuresti pentru a simti pulsul schimbărilor profunde care au loc. Intr-o serie de cinci episoade (astazi vom publica partea a doua), vom prezenta cateva teme de actualitate.

Bucuresti – In minunatul Palat Cotroceni din Bucuresti, acela al Presedentiei Republicii, publicul are acces doar in anumite ocazii. Tema zile poate parea destul de pretentioasa in fata celui care nu cunoaste dinamica de dezvoltare economica a acestei natiuni.

Pornind de la cifre se poate intui repede ca aici marketingul politic pare ca o cutie bine ambalata, dar vazut mai indeaproape, nu e tocmai simplu: “Diaspora romaneasca, vector de dezvoltare”. Intalnirea a fost organizata cu scrupulozitate de catre consiliera presedentiei, Sandra Pralong, care a demonstrat ca intr-adevar in aceste parti, diaspora a devenit o afacere de stat.

In fata unui public larg (sunt invitati internationali, iar in sala se aud mai multe persoane  vorbind engleza cu accent american), Seful Statului, Klaus Iohannis, a amintit ca “romanii din strainatate au ceva util de oferit tarii noastre: ne aduc un capital profesional, intelectual, financiar, social si civic de mare valoare, avand o experienta de viata traita in tari cu democratii bine consolidate, cu sisteme eficiente in serviciul public, precum si in sectorul privat.”

Referindu-se tocmai la diaspora romaneasca, Iohannis a remarcat ca “avem datoria sa le oferim mai mult, sa le oferim oportunitati reale.” In pofida unei rate de crestere economice de 3,5% in 2015 si perspectiva imbunatatirii in continuare a PIB-ului in 2016 (+ 4,1%, conform estimarilor), cu o rata a somajului de 6,7%, “procentual sunt inca putini concetatenii nostri cu planuri concrete de repatriere”. In acest sens, “Romania nu-si permite sa se lipseasca de capitalul uman pe care il are in strainatate”. Si pentru a demonstra concret, Iohannis a precizat ca “avem deja un plan gata de pus in aplicare pentru a face ca acest capital sa intre in casa noastra”.

A venit si randul Prim Ministrului Dacian Ciolos, care in 10 noiembrie a anului trecut l-a inlocuit pe Victor Ponta, care a demisionat in urma tragediei din 30 octombrie din clubul Colectiv (acest subiect va avea un continut special si specific in aceasta coloana), sa dezvaluie valoarea exacta a mizelor. Diaspora romaneasca – a subliniat seful guvernului – reprezinta un bine pe mai multe fronturi. Daca luam in considerare partea financiara, transferurile anuale intrate s-au ridicat la aproximativ 1,5 miliarde de euro, insa in ceea ce priveste potentialul economic si de investitii, putem spune ca se ridica la zeci de miliarde”. Cifrele nu sunt cu siguranta de pus sub semnul intrebarii.

Conferinta privind romanii din strainatate, care a avut de asemenea o larga acoperire mass-media (si macar o data, o parte a presei romanesti a lasat deoparte tendinta  resimtita mail ales de catre un strain observator, de a mari o anumita negativitate, poate chiar datorita rafalelor de arestari efectuate pe mai multe fronturi din ultimele luni) le-a dat deja cel putin un rezultat concret. Tot presedintele Klaus Iohannis, aflat in Germania in data de 27 februarie a amintit prin intermediul Facebook-ului ca “avem un departament dedicat diasporei.” Pe scurt, pragmatism german. De fapt, roman.

foto: CDT