Ni s-a parut interesant sa realizam un top al primelor cinci orase pentru afaceri din Romania. Apoi am descoperit un articol din Forbes, foarte graitor in acest sens. Topul Forbes ia in considerare mai multe criterii financiare prin care se face departajarea si consta in patruzeci de pozitii, ocupate in mare majoritate de catre orasele resedinta de judet. Dat fiind ca unul dintre aceste criterii este dat de societatile comerciale cu capital strain si ca avem puncte de lucru in trei din primele cinci orase, ne-am regasit in acest articol si dorim sa-l impartasim si cu partenerii nostri si cu cei care ne urmaresc, in cele ce urmeaza.

Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la a patra ediție. Metodologia prin care au fost departajate orașele – am analizat reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă – este aceeași: am luat în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ). Datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică,Comisia Națională de Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și portalul listafirme.ro.

Locul 1: Timișoara

Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, cel mai bun oraș pentru afaceri din România.

Locul 2: Cluj-Napoca

Capitala economică a Transilvaniei depășește anul acesta Capitala de facto a României în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.

Locul 3: București

Problemele nu au fost rezolvate nici anul trecut, ba dimpotrivă. Astfel, Capitala a mai pierdut un loc în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.

Locul 4: Oradea

Oradea este exemplu perfect de oraș în care mediul de afaceri și comunitatea prosperă, datorită unei strategii pe termen lung a autorităților locale.

Locul 5: Constanța

Arestarea primarului Radu Mazăre a fost cel mai important eveniment al anului trecut în Constanța.

 

Cititi intregul articol aici

foto credit: www.forbes.ro