Cartierul Solar din Bucuresti este unicul proiect rezidential verde, aflat in desfasurare in Bucuresti si in Romania, la ora actuala. Proiectat pe o suprafata de 90.000 de mp, ansamblul se ridica la investitia de peste 45 de milioane de euro. Constructia a debutat in anul 2015 si, conform planului, in anul 2017 cele 15 imobile cu 1000 de apartamente vor fi gata.

 In primul semestru al anului curent au fost finalizate primele patru cladiri ale ansamblului in care s-au investit 12 milioane de euro. Cu structura S+P+5E, cladirile contin apartamente de 1, 2  si 3 camere. Actualmente proiectul se afla in etapa a doua de dezvoltare.

Preturile apartamentelor variaza intre 30.500 € la apartamentele tip studio si 70.900 € la cele cu trei camere. Acestea se pot achizitiona prin programul Prima Casa, prin plata cash sau credite imobiliare. Tot in aceasta ordine s-au facut si primele contracte de vanzare-cumparare.

Sub sloganul “soarele plateste pentru tine”, proiectul prevede instalarea pe terasele blocurilor a 1800 de panouri solare fotovoltaice ce vor produce 600MWh/an. Pentru fiecare bloc in parte se va realiza o instalatie dintr-un numar de 120 de panouri fotovoltaice legate in cate 6 siruri de 20 si un invertor ce va transforma energia continua in energie alternativa. Energia astfel obtinuta va fi utilizata in spatiile comune ale cartierului, reducand consumul din locuinte. Prin intermediul acestui sistem, vor fi eliminate emisiile de gaze eliberate prin mijloace traditionale de prelucrare a energiei. In plus, obtinerea certificatelor verzi genereaza venituri.

Ansamblul situat in sectorul 4 are avantajul transportului in comun cu metroul si autobuzele. Pe langa asta, locuitorii Cartierului Solar vor avea acces la cumparaturi in supermarketul din incinta ansamblului, in Grand Arena Mall, Metro, Carre-Four Berceni si Auchan. Securitatea va fi asigurata prin paza 24/24, sisteme video si bariere de acces. De asemenea, complexul va fi dotat cu 1200 locuri de parcare, o farmacie, un centru fitness, o gradinita, un centru de infrumusetare si un restaurant.

Dezvoltatorul proiectului este un vehicul investitional alcatuit din mai multi parteneri: AD Astra Partner a venit cu terenul, o firma spaniola a furnizat panourile solare si Eoliem Consulting FZE, companie cu experienta din Emiratele Arabe Unite se ocupa de constructia propriu-zisa.

 

Sursa: cartierulsolar.ro; economica.ro; b365.ro

Foto: cartierulsolar.ro