Publicația CORRIERE DEL TICINO – Ediție specială (partea a-III-a)

 Sandra Pralong se află în personalul Administrației Prezidențiale, la conducerea departamentului românilor din afara granițelor.

La douăzeci și șase de ani de la căderea celui mai însângerat regim comunist din Europa, România zilelor de astăzi este o țară care aparține UE din toate punctele de vedere și care implementează reforme profunde în vederea modernizării și relansării propriului său rol. Trimisul special al publicației „Corriere del Ticino” s-a deplasat la București pentru a lua pulsul profundelor schimbări care au loc. Pe parcursul a cinci episoade (astăzi îl vom publica pe cel de al treilea), vom prezenta câteva teme de strictă actualitate, fără să excludem legătura pe care acestea o au cu Elveția.

 BUCUREȘTI – România este o țară care nu încetează să uimească și face acest lucru, din mai multe puncte de vedere. La cârma sa, din decembrie 2014, există un președinte de origine germană, Klaus Iohannis, care fidel fiind până la sfârșit, originii sale (minoritară în această țară), se ocupă de reforma statului cu o abordare foarte pragmatică, bazată mai mult pe fapte decât pe cuvinte. Este de ajuns doar să ne gândim la linia sa intransigentă de luptă împotriva corupției. Recent, Iohannis a utilizat din nou Facebook-ul, pentru a apăra legalitatea (sfidând lipsa de popularitate, după ce toate partidele l-au atacat în urma unor declarații inițiale contrare) cu privire la evacuarea popularului post de televiziune Antena 3 din clădirile istorice, care sunt deținute de către administrația publică, la care a declarat că nu este dispus să renunțe, după atâția ani de neglijare.

Surpriza, chiar și pentru cei care urmăresc evenimentele politice din această țară, este chiar mai mare atunci când descoperă că printre cei mai apropiați colaboratori ai lui Iohannis, având rolul de consilier al Departamentului de Stat pentru relațiile cu românii din străinătate, există o persoană cu o vastă experiență – chiar și pe plan internațional – care are un pașaport elvețian și o legătură emoțională puternică cu Confederația, această persoană fiind Sandra Pralong. Faptul că un înalt reprezentant al statului român are și cetățenie elvețiană, mărturisesc, ne-a făcut un pic curioși. Pentru a putea avea un dialog cu aceasta, cu privire la conferința pe care ea însăși a organizat-o și care a fost emblematic intitulată “Diaspora românească, vector de dezvoltare” (a se vedea SUGERAT), am așteptat-o mai mult de o oră în somptuoasa sală a Palatului Cotroceni. Numeroși invitați stăteau la rând pentru a o cunoaște sau pur și simplu pentru a-i strânge mâna.

Atunci când ne-a primit, consilierul de stat – noi subliniind faptul că este cetățean elvețian – a declarat că „a fost mândră să-și petreacă o perioadă importantă din viață”, în țara noastră, în special la Lausanne, unde în perioada 1974 – 1981, și-a absolvit studiile (în domeniul economiei și științelor politice) și s-a căsătorit cu „un coleg fantastic din Vallese: Christophe Pralong”.

Ce amintiri are despre Elveția? „Am amintiri minunate – a explicat – și mai presus de toate, ceea ce am apreciat întotdeauna la Confederație, este simplitatea relației dintre instituțiile superioare și cetățeni. Disponibilitate și umilință, un semn al unei democrații reale și profunde.” Aceste virtuți menționate de către Înaltul Reprezentant al Statului, apar destul de clar și în curriculum-ul Sandrei Pralong, care se află deja la al doilea său mandat de consilier al Președinției, după primul mandat pe care l-a exercitat în timpul Președinției lui Emil Constantinescu intre anii 1998 și 2000 (ultima dată a fost numită în această funcție la data de 1 septembrie, de însuși președintele Klaus Johannis). Datorită experienței sale de profesor universitar, a timpului petrecut în străinătate, în domeniul ajutoarelor umanitare (experiență semnificativă acumulată în cadrul ONU) și celei de consultant, Sandra Pralong amintește cum, în contextul muncii sale în calitate de consilier prezidențial, în memoria soțului ei care a murit în Africa, a instituit deja de mult timp, Premiul Christophe Pralong. O recunoaștere adresată elevilor elvețieni de la Universitatea din Lausanne, care au dezvoltat un proiect social, de afaceri sau academic într-o țară în curs de dezvoltare sau într-unul dintre noile state membre ale UE (București-ul este membru din anul 2007). Ce ne poate spune despre activitatea sa la Departamentul diasporei? „România – conchide Pralong – are nevoie de forțele sale cele mai bune, trebuie să lucrăm pentru ca în străinătate să se înțeleagă că suntem activi în dezvoltarea serioasă a țării noastre și că suntem hotărâți să realizăm acest lucru”.

Pe cuvânt de elvețian.

Sursa: CDT