Conform unor portaluri straine de afaceri, Romania constituie o platforma favorabila investitiilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca taxele si impozitele pe care societatile comerciale le datoreaza statului sunt mult mai mici aici. In plus, potentialul uman este un al doilea motiv pentru care investitorii sunt atrasi de Romania: forta de munca este specializata si  lucreaza pe salarii mai mici decat in restul Uniunii Europene.

Agricultura este unul din principalele domenii in care se investeste, dat fiind ca potentialul geografic al tarii este foarte ridicat. Asezarea geografica foarte avantajoasa, cu deschidere la mare si varietate a formelor de relief ce aduce Romaniei o valoare inestimabila; campiile se intind pe 30% din suprafata, zona de dealuri si podisuri favorabila viticulturii ocupa o suprafata de 42% si muntii, 28%. Practic, campiile si dealurile poate fi exploatata prin agricultura, iar zonele forestiere ce acopera muntii sunt o resursa de paleti si brichete. O alta oportunitate in aceeasi sfera de activitate o constituie sistemele de irigatii, deficitare in Romania la ora actuala. Chiar si in conditii climatice dificile, an de an, pamantul romanesc a oferit recolta peste asteptari care, din pacate nu a fost procesata in timp util. Exista deci si un deficit de fabrici care sa proceseze recolta.

Fenomenul delocalizarii este deja popular in Europa. Practic, sunt multi investitori care vin sa-si deschida firme in Romania sau isi muta afacerile aici. Specialistii in IT si inginerii sunt forte de munca valoroase, recunoscute la nivel mondial. IT-stii cunosc tehnici de rendering si animatie menite sa ilustreze cat mai exact proiectele imobiliare ale arhitectilor. Cunoscatorii de limbi straine presteaza munca de data entry, introducere facturi si contabilitate primara, sondaje de opinie si cercetare de piata. Romanii mentin tendinta de urbanizare, migrand cat mai mult spre marile orase – centre universitare cu piata locurilor de munca vasta. In aceeasi ordine de idei se dezvolta si sectorul imobiliar rezidential, dar si cel destinat spatiilor de birouri, ca urmare a cererii. Dezvoltatorii de proiecte imobiliare construiesc astfel de cladiri pe care corporatiile internationale si alti investitori straini la inchiriaza pentru angajatii lor romani. Pretul accesibil al terenurilor permite astfel de investitii.

Industria textila si cea a incaltamintei sunt alte segmente convenabile pentru investitorii straini incantati sa beneficieze de munca de calitate in schimbul unor salarii reduse comparativ cu cele cerute in statele proprii. Branduri precum Louis Vuiton (producator de genti), Serafini (pantofi), Intimissimi, Calzedonia si Guess sunt doar cateva nume care au puncte de lucru in Romania.

In topul oraselor Romaniei cu potential ridicat de investitii se afla, incepand cu cel mai bun, urmatoarele: Timisoara – (333.613 locuitori), Cluj-Napoca (322.108), Bucuresti – (2.103.346), Oradea – (223.237), Constanta – (319.168), Brasov – (291.195), Arad – (159.074), Ploiesti – (234.969), Pitesti – (204.422) si Iasi – 357.192.